Политическият терен в момента е разкалян. Започва системно да се нарушава

...
Политическият терен в момента е разкалян. Започва системно да се нарушава
Коментари Харесай

Левон Хампарцумян: Парламентарните комисии не са инструмент на закона

Политическият терен в момента е глинест. Започва редовно да се нарушава разделянето на управляващите. Парламентът стартира да взима решения, които са част от работата на изпълнителната власт. Парламентарните комисии не са инструмент на закона. Всички те са като че ли последна мярка да се осветят или замъглят някои неща. Това сподели пред NOVA NEWS финасистът Левон Хампарцумян. 

„ В момента всяка от политическите страни се пробва да вкара тематики, които са мъчителни за другата страна ”, съобщи икономистът Евгений Кънев и добави, че е склонен с тезата, че Народното събрание иззема функционалностите на изпълнителната власт.

„ Когато четири партии споделят едно и също нещо, само че петата няма съразмерно време да съобщи своята позиция, се получава някакъв тип подстрекателство ”, добави Кънев.

Хампарцумян даде образци за това как различните страни се оправят с политическите рецесии и по какъв начин може да се направи преход от остаряло към избор на ново държавно управление. „ В Италия няма служебни държавни управления. Предишното държавно управление остава да ръководи до избора на ново. В Япония пък съществува концепцията за „ бялата стачка ”. При нея дисциплинираното общество продължава да извършва прецизно всички правила на компанията, в която протестиращите работят, само че на главите си връзват бели ленти, върху които изписват защо се борят. Това води до мигновен блокаж на съответното дружество ”, описа още финансистът.

Според Кънев единственото решение за излизане от политическата обстановка у нас е да се разхлабен институции като Министерство на вътрешните работи и тези в правосъдната система, а по-късно новите чиновници да бъдат наемани единствено след тест с детектор на лъжата. Той добави, че сходна концепция е осъществена в Грузия. „ Това е единственият метод да се почисти системата от всички родствени връзки и схеми, които съществуват още от комунизма ”, каза Кънев.

Според Хампарцумян ключът към измененията е публичното мнение при избори да бъде задоволително стабилно във времето.

По мотив предлагането за раздаването на великденски добавки на някои пенсионери, Кънев посочи, че това е образец за опит за политически популизъм преди старта на предизборната акция „ Пaрламентът може да се бърка в работата на изпълнителната власт, само когато има бюджет за годината. Това е част от огромния проблем в България – не може хората от Народното събрание да ръководят всички управляващи по едно и също време ”, добави още той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР